OVER HET HELEND EFFECT VAN TEKENEN

Iedereen kan tekenen
Na de opmerking: “Jij kunt niet tekenen, ga jij maar iets anders doen!”, hebben veel mensen nooit meer getekend. Dat is erg jammer, want met elke lijn of krabbel laten we ons spoor achter, ons idee of gevoel van dat moment. Een jong kind denkt meestal niet na of het goed kan tekenen, het tekent gewoon en het is goed. Helaas vinden veel mensen dat het pas goed is als het ergens op lijkt. Een tekening is echter een uitdrukking van onszelf, van onze eigen unieke beelden en dat is dus van-zelf goed. 

gezichtsprofiel met horizontale golflijnen en ogenInnerlijke beelden
Iedereen heeft innerlijke beelden en die kunnen zichtbaar gemaakt worden door ze te tekenen, te schilderen, te boetseren of te beeldhouwen. In alle culturen wordt getekend door jong en oud. Iedereen doet dat op zijn eigen unieke manier.

Rustgevende werking
Van tekenen en schilderen is bekend dat het rustgevend werkt. Het kan een ontspannende ontdekkingsreis zijn, waarbij je al tekenend leert vormgeven wat je bezighoudt. Door te vertrouwen op je gevoel maak je contact met je innerlijke bron. Je ontdekt behalve je creativiteit ook wat kleur en vorm voor je kunnen betekenen. Tekenvaardigheid is niet nodig, alleen het plezier om er mee bezig te zijn.

Creatieve Communicatie
Door te tekenen kun je op een andere manier met jezelf in contact komen; door met je tekening of je droom 'in gesprek' te gaan, kun je veel over jezelf te weten komen en anders naar jezelf gaan kijken.
Relatietekenen - tekenen samen met een ander - is een nonverbale vorm van creatieve communicatie, waarbij je veel te weten kunt komen over de relatie tussen jou en de ander, tussen jou en je omgeving en tussen die bekende en onbekende aspecten van jezelf. 

Anders kijken naar jezelf
Via de tekentaal en de dromentaal kun je veel te weten komen over jezelf en je innerlijke beelden. Alles wat je tekent en droomt, heeft zijn eigen energie, zijn eigen verhaal. Jouw eigen wijze van tekenen of dromen is altijd goed. Door zonder oordeel naar je tekening/schilderij of droombeeld te kijken, kijk je daarmee ook zonder oordeel naar jezelf: jij bent immers goed zoals je bent. 
Het tekenen van je innerlijke beelden op deze wijze noemen we 'helend tekenen'. Helen heeft met heel-zijn te maken: zijn zoals je bedoeld bent, heel-en-al compleet, met je zon- èn met je schaduwkanten.